1062 Budapest, Bajza u. 62. | +36 1 / kattintson +36 20 / kattintson kattintson

Mûvészek forradalma a XIX. század végén: szecesszió

Mûvészek forradalma a XIX. század végén: szecesszió

Mûvészek forradalma a XIX. század végén: szecesszió

Art Nouveau, Modern Styles, Modernismo, style Liberty, Jugendstil. Elnevezések, amelyek különbözônyelveken, ám mindegyikük ugyanazt, a XIX. századvégi, XX. század eleji mûvészeti forradalmat jelenti, amelyet idehaza csak szecesszióként szoktunk emlegetni. 
 

Mûvészek forradalma a XIX. század végén: szecesszió
A magyar elnevezés az osztrák szóhasználatot veszi át. 1897-ben negyvenkilenc művész kivonult az akadémikus stílust képviselő bécsi művészeti központból, létrehozták saját mozgalmukat, műveik befogadására egy külön kiállítási épület, a Secession szolgált. A szecessziós stílus igen hamar elterjedt Európa-szerte. Aki járt már Barcelonában, tudja, látta, sőt érezte, mi az a szecesszió. Legalábbis annak az a vonulata, amit az Antoni Gaudí által tervezett épületek sugallnak. Gyönyörűek, díszesek, mívesek, színesek, igazi remekművek, amelyek közel állnak az emberek érzelmeihez.
 
 
A szecesszió a XIX.-XX. század fordulóján Bécsből indult ága másként ragadja meg az új művészeti irány lényegét. A bécsi szecesszió jóval letisztultabb, az avatatlan szem számára már-már összetéveszthető a bauhaus stílussal. Míg a katalán változatot a virág és a burjánzó növénymotívumok jellemzik, addig az utóbbi azokat nagyrészt mellőzi, csak az íveket, a lágy vonalvezetést tartja meg. Budapesten az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet, a Postatakarékpénztár (ma Államkincstár) épült ebben a stílusban. A XIX.-XX. század meghatározó stílusában számos épület készült országszerte. A kecskeméti Cifrapalota, a szegedi Reök Palota és a szabadkai Városháza a szecessziós stílus magyar változatait példázzák. Történeti okokból (Osztrák-Magyar Monarchia) azonban a korszak építészete jelentős részben a bécsi szecessziós stílust követi. Napjaink építészete, belsőépítészete azonban igyekszik mindent leegyszerűsíteni. A funkcionalitás dominanciája semmilyen játékosságot nem enged. Hófehér falak, szögletes terek, minimál berendezés. Szerencsére mára már sokan gondolják úgy, hogy a hófehér enteriőrt valamivel díszíteni kell. Erre a lámpák nyújtják a legjobb megoldást. Egy „Gaudí” jellegű, vagy egy „bécsi” nikkelezett színben igazán extravagánssá teheti a teret. Sokan elfelejtik, hogy a lámpa az, ami öltözteti az otthont. Mert legyen bármilyen érdekes, különleges egy csempe, parketta vagy drapéria, ha azt jellegtelen tömeglámpa világítja meg, elveszíti varázsát. A szecessziós stílus igazából időtlen. Az ilyen darabok jól mutatnak akár a minimalista felfogásban berendezett enteriőrben. Jól ellenpontozhatják a designbútorok mértani formáját, egyszerűségét. Korhű szecessziós világítást az egész világon nagyon kevesen gyártanak. Régi, eredeti darabokat, pedig nagyon nehéz összeválogatni, arról nem is beszélve, ez akár évekig is eltarthat, és az aukciókon előkerülő eredeti darabok szinte megfizethetetlenül drágák. A Patinás Lámpánál szecessziós, art decós, barokk lámpák készítésével foglalkoznak több mint harminc éve, erre utal nevük is. A gyártás ugyanúgy történik, mint száz évvel ezelőtt. Aprólékos kézi megmunkálással. Az alapanyagok: a legjobb minőségű rézlemezek, kristályok és üvegek (a lámpabúrák mind muránói üvegből készülnek. Hétszáz termékükből kétszázötven szecessziós stílusban készült. A Patinásnál bármilyen stílusban berendezett otthonhoz készítenek lámpákat, meglévő modellből egyedi méretben is! 
 
 

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Hírek

Kollekció