1062 Budapest, Bajza u. 62. | +36 1 / kattintson +36 20 / kattintson kattintson

Stílus és elegancia: ART DECO

Stílus és elegancia: ART DECO

Stílus és elegancia: ART DECO

Az 1920-as, 30-as évek uralkodó stílusa Franciaországból indult világhódító útjára. Maga az elnevezés, az art deco rövidítés, a Párizsban 1925-ben megrendezett Nemzetközi Modern Mûvészet és Iparmûvészeti Kiállítás francia elnevezésébôl (Exposition Internationale de Arts Decoratifs et Industriels Modernes) rövidült az Arts Decoratifs, ebbôl lett az Art Deco.

Stílus és elegancia: ART DECO

Az art deco a szecesszió burjánzó díszítményeivel szemben a geometrikus formákat, a világos, egyszerű vonalvezetést helyezte előtérbe. Az egyszerű, letisztult formavilágú darabok azonban mind nemes anyagokból és kiváló minőségben készültek. Talán éppen ennek köszönhető időtállóságuk. Már évek óta újra divatosak az art deco bútorok csakúgy, mint az art deco lámpák. Az utóbbi mindig is fontos stíluseleme volt az art deco lakberendezésében, hiszen az a fény, pompa, ragyogás, ami a stílus meghatározó eleme, szükségképpen emelte középponti szerepbe a világítótesteket. Nem szükségszerű, hogy az art deco lámpák kizárólag art deco bútorokkal berendezett enteriőrökbe kerüljenek. Sőt, a napjainkban divatos, minimál stílusban berendezett otthonoknak is tökéletes ékei lehetnek. Az art deco által kedvelt anyagok, a nemesfémek és a fa sokkal ember- és természetközelibbek, mint a műanyagok, amiből a modern design lámpák készülnek. (Arról nem is beszélve, hogy fog kinézni egy műanyag csoda néhány év múlva.) Sokan elfelejtik, hogy a lámpa az, ami öltözteti az otthont! Mert legyen bármilyen érdekes, különleges egy csempe, parketta vagy drapéria, ha azt jellegtelen tömeglámpa világítja meg, elveszíti varázsát. Az art deco igazából időtlen. Mert lehet akár modern is, minimál is, de mindenképpen kifinomult ízlést képviseli. Igazán art deco stílusú világítást az egész világon nagyon kevesen gyártanak. Régi, eredeti darabokat, pedig nagyon nehéz összeválogatni, hogy minden helyiségbe megtaláljuk a megfelelőt, arról nem is beszélve, ez akár évekig is eltarthat, és az eredeti daraboknak igencsak borsos az ára!

 

Hazánk büszkélkedhet a világon a legnagyobb választékot gyártó céggel. Több mint harminc éve foglalkoznak lámpák készítésével, erre utal nevük is: Patinás Lámpa. A gyártás ugyanúgy történik, mint száz évvel ezelőtt, kézzel aprólékosan megmunkálva, tiszta rézből, kristályok és üvegek felhasználásával. Hétszáz termékükből háromszáz az art deco és bauhaus stílusban készült. A Patinásnál bármilyen stílusban berendezett otthonhoz készítenek lámpákat, akár meglévő modellből egyedi méretben. A választékról és termékeik minőségéről meggyőződhetnek ha felkeresik be mutatótermüket.

 


 

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Hírek

Kollekció