1062 Budapest, Bajza u. 62. | +36 1 / kattintson +36 20 / kattintson kattintson

A zene művészete: a Magyar Zeneakadémia felújítása

A zene művészete: a Magyar Zeneakadémia felújítása

A zene művészete: a Magyar Zeneakadémia felújítása

„Ha Ön jártas az építészeti „pornóban”, akkor Budapesten a helye”. Ezt olvashattuk Anthony Bourdain CNN-nek írt júniusi cikkében.

A zene művészete: a Magyar Zeneakadémia felújítása

Maga is meglepődött azon, hogy még nem járt Budapesten főleg miután lenyűgözte az építészeti stílusok egyvelege. Az építészetért rajongók a leghíresebb építményeket biztosan lenyűgözőnek találják, de ha különleges dolgokra vágynak, akkor mindenképpen a szecessziós épületeket muszáj megnézni.

 

A pazar stílus egyik legkiemelkedőbb példája a Magyar Zeneakadémia, amely csak néhány lépésre található a világörökséggé nyilvánított Andrássy úttól. A romos állapotban lévő épület több évig tartó, mindent átfogó felújításon ment keresztül, mely most büszkén fogadja az érdeklődőket, eredeti fényében. Apropó fény, az épületet csodálatos réz lámpák ékesítik, melyekkel sajnos évtizedekig nem törődött senki és így az épülettel együtt rettenetes állapotba kerültek. A számos csillár és falikar lepusztult állapotban volt, amikor Károlyi Csaba, a Patinás Lámpa Kft. tulajdonosa, szakértő kezeibe kerültek.

 

„Ez a felkérés hirtelen jött. Egy férfi, aki a projekt vezetésével lett megbízva, a bemutatótermünk közelében lakik, eszébe jutott, hogy mi lámpagyártással foglalkozunk. Bejött hozzánk és megkeresett engem ezzel a munkával. Amint elmondta, hogy miről van szó, rögtön tudtam, hogy ez kihívás lesz számomra és a kollégáim számára is. Miután 2008-ban megnyertük a lipcsei Kulturális Örökségvédelmi Kiállításon az aranyérmet, így egyértelmű volt számomra, hogy igent mondok erre a hatalmas megbízatásra.”

 

Hónapokba telt a lámpák állapotának felmérése, csak ezek után tudott Károlyi úr egy alapos, részletes költségvetést készíteni a fővállalkozó számára. Mondani sem kell, hogy a munka sokkal nagyobb kihívás volt, mint ahogy azt Károlyi úr az elején gondolta. Nagyon óvatos leszerelés után került napvilágra a régi lámpák elhanyagoltsága. Néhány terméket újra kellett gyártani, mert a leszerelés során kiderült, hogy menthetetlenek. Kívül a lámpákat fel kellett újítani ahhoz, hogy megfeleljenek az legújabb kor normáinak és a biztonságtechnikai előírásoknak. „Nem is beszélve a több ezer kristály- és üvegdíszekről, amelyeket újra kellett fűzni, de ezúttal duplán”.- nyilatkozta Károlyi úr, akinek a szakemberei 14 hónapot töltöttek a felújítással. Miután az épület az új pompájában díszlett, ezt meg kellett ünnepelni. Hogyan történt a ceremónia? Természetesen zenével! Az Akadémia ünnepélyes megnyitóját. Liszt Ferenc 202. születésnapjának évfordulójára, 2013. október22-ére szervezték. 

 

„Soha nem felejtem el azt a pillanatot. A Zeneakadémia nagyterme lenyűgöző látványt nyújtott és mi részt vettünk ennek a pompának a megteremtésében. Ez hatalmas büszkeséggel töltött el. Ezután megszólalt a zene: fantasztikus est volt.”- hangzott el Károlyi úrtól.

 

A Patinás Lámpa Kft. a kiemelkedő munkájáért dékáni elismerésben részesült. A díj maga az épületben több helyen megtalálható tipikus Zsolnay eozingömb kicsinyített mása. Erre az alkotásra a cég a mai napig is mérhetetlenül büszke. A magyar Zeneakadémia egy igazi gyöngyszem, reméljük, hogy még sokáig megtartja mai csodás fényét.

 

Budapest, 29.06.2015.

 


 

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Hírek

Kollekció